Wat is en doet het Bureau Krediet Registratie (BKR)?

Categories Lenen & SchuldenPosted on
bkr

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een Nederlandse organisatie, die zich bezighoudt met de registratie van kredietgegevens van consumenten. Het doel van het BKR is het voorkomen van overmatige schuldenlast.

De belangrijkste functies van het BKR

Het Bureau Krediet Registratie bewaart veel informatie over de kredietwaardigheid van consumenten. De belangrijkste functies en taken van de organisatie:

 • Registratie van kredietgegevens
  Het BKR registreert informatie over verschillende vormen van krediet die consumenten aangaan. Dit omvat onder andere leningen, creditcards, rood staan op betaalrekeningen, private-leasecontracten en andere vormen van kredietverstrekking. Zelfs als je een telefoon koopt of abonnement, kan dat een BKR-registratie opleveren.
 • Informatie doorgeven aan banken en andere kredietverstrekkers
  Kredietverstrekkers, zoals banken en financiële instellingen, kunnen bij de organisatie informatie opvragen over het kredietgedrag van een consument. Dit geeft de bank een beter beeld van het risico bij het verstrekken van nieuw krediet.
 • Betalingsachterstanden signaleren
  De organisatie signaleert betalingsachterstanden en negatieve kredietinformatie. Als een consument een betalingsachterstand heeft van meer dan 120 dagen, kan dit leiden tot een negatieve registratie.
bkr
 • Bescherming van de belangen van de consument
  Veel mensen zien het niet zo, maar het is echt waar. Het heeft ook tot doel de belangen van consumenten te beschermen. Consumenten hebben het recht om hun eigen kredietgegevens in te zien en kunnen bezwaar maken tegen onjuiste registraties. Wil je weten wat het Bureau Kredietregistratie over je weet of opgeslagen heeft? Dan kun je inloggen op Mijn BKR.
 • Je wilt geld lenen? BKR voert een toets uit
  Bij het aanvragen van een lening, zoals een hypotheek, voeren banken of andere kredietverstrekkers vaak een BKR-toets uit. Hierbij wordt de kredietgeschiedenis van de aanvrager beoordeeld om het risico te bepalen. Immers, de bank wil zo zeker mogelijk weten dat het zijn geld uiteindelijk weer terugkrijgt.