Waarom maakt geld wel gelukkig? En hoeveel moet je verdienen?

Categories Inkomen & Vaste LastenPosted on


Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn? Onderzoek wijst uit dat mensen die een jaarsalaris van 68.000 euro verdienen, het hoogste geluksniveau ervaren. Maar betekent dit automatisch dat ze werkelijk gelukkig zijn?

Stijgt het gevoel van geluk oneindig met je inkomen mee, of is er een punt waarop hogere inkomens niet meer bijdragen aan welzijn? Ontdek op welk inkomen mensen het meest gelukkig zijn.

Maakt geld gelukkig?

Niet geheel verrassend geven onderzoekers van Princeton aan dat het antwoord op deze vraag nogal complex is. Desondanks hebben ze wel een conclusie kunnen trekken: je geluk neemt toe naarmate je salaris stijgt, maar slechts tot op een bepaald punt.

In 2010 onderzochten twee wetenschappers van de Amerikaanse Princeton University of geld werkelijk bijdraagt aan geluk. Ze analyseerden een enquête die was afgenomen onder 450.000 volwassenen in de Verenigde Staten. De uitkomst van hun onderzoek was dat geld inderdaad tot op zekere hoogte gelukkig maakt.

De enquête maakte onderscheid tussen het geluksgevoel op korte en lange termijn. Respondenten werd gevraagd hoeveel geluk en stress ze hadden ervaren op de dag ervoor. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd om hun leven te beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Op beide meetpunten presteerden mensen met een hoger inkomen beter.

Waar ligt de grens voor geluk

Kun je dan concluderen dat hoe rijker je bent, hoe gelukkiger je bent? Volgens dit onderzoek is dat niet het geval. De studie geeft aan dat de geluksgrens ligt bij een jaarinkomen van 75.000 dollar ( ongeveer 68.000 euro). Als je meer verdient dan dat, betekent het niet automatisch dat je gelukkiger bent.

geld

Klopt dat bedrag?

Recent onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania in 2021 spreekt deze conclusie echter tegen. In dit onderzoek, waarbij meer dan 30.000 Amerikanen via een enquête werden bevraagd, wordt betwist dat de grens van 75.000 dollar klopt. Volgens deze studie blijft het geluksgevoel toenemen naarmate mensen meer verdienen, zonder duidelijk plateau.

Een andere studie beweert daarentegen dat het niet zozeer draait om de hoeveelheid geld op je bankrekening, maar vooral om hoe je het uitgeeft. Volgens onderzoek van de University of British Columbia in Canada ervaren mensen meer geluk wanneer ze geld besteden aan anderen in plaats van aan zichzelf. Opvallend is ook dat mensen gelukkiger worden wanneer ze iets kopen voor hun huisdier dan voor henzelf.

Zijn mensen die de loterij winnen gelukkiger

Of geld echt gelukkig maakt?

Daar is de wetenschap nog niet over uit. Ook zijn er opvallende verschillen tussen nationaliteiten. Een deels Amerikaanse studie uit 2008 vergeleek de winnaars van de Nederlandse Postcodeloterij met hun buren die geen lot hadden en dus de boot misten. Wat bleek? Zes maanden later waren de winnaars niet gelukkiger dan hun buren die geen prijs hadden. Wel hadden de loterijwinnaars een dikkere auto voor de deur staan.

Lees ook: Hoe groot is de kans om de hoofdprijs te winnen in de loterij?