Geldproblemen kunnen een grote rol spelen in je leven. Slapeloze nachten, angst om nog post te ontvangen en constant rekenen of je wel voldoende geld hebt om boodschappen te kunnen doen. Een kleine greep van alle dingen waar mensen met geldzorgen last van kunnen hebben.
Vooral nu we in een periode zitten van inflatie en stijgende energieprijzen. En steeds meer mensen worden hiermee geconfronteerd. Hoewel het wellicht als een taboe wordt beschouwd, kan het zeer lonend zijn om hulp in te schakelen. Het kan voorkomen dat je nog dieper in de problemen komt.
Waarom is praten over geld een taboe in Nederland?
In Nederland heerst vaak een cultuur van bescheidenheid en terughoudendheid als het gaat om persoonlijke zaken, waaronder financiën. Mensen kunnen aarzelen om financiële kwesties te delen uit vrees voor oordelen of het creëren van ongemakkelijke situaties. Zo zullen veel mensen van hun collega’s niet weten wat ze verdienen. Laat staan dat we van collega’s weten of ze geldproblemen hebben of niet. Dit komt omdat Nederlanders doorgaans veel waarde hechten aan hun privacy. Financiële situaties worden beschouwd als zeer persoonlijke aangelegenheden, en mensen willen mogelijk niet dat anderen zich bemoeien met hun geldzaken.
Hoeveel mensen hebben betalingsproblemen?
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) concludeerde in 2021 dat zo’n 62% van de Nederlandse huishoudens te maken heeft met financiële uitdagingen. Dit omvat zaken als moeite hebben met rondkomen, sparen voor onverwachte uitgaven, of het betalen van rekeningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteerde in 2021 ongeveer 23% van de Nederlandse huishoudens betalingsachterstanden op rekeningen. De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), een branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, meldde dat in 2021 meer dan 80.000 mensen zich bij schuldhulpverlening hebben gemeld. Even wat cijfers waaruit blijkt dat de problemen in Nederland groot zijn. En dan zijn dit ook nog cijfers van een paar jaar oud. Staat inmiddels de wereld in brand, stijgen de energieprijzen en is boodschappen afrekenen iedere keer weer schrikken.
Hulp zoeken bij geldproblemen
Ondanks deze aantallen zoekt lang niet iedereen met geldproblemen hulp. Maar als mensen hun zorgen binnenshuis houden, blijft het taboe. Wat nodig is om te realiseren dat je niet dom of gek bent, is informatie. Helaas durven veel mensen het niet te vragen.
Een studieschuld verzwijgen om een huis te kopen. Hoe slim is dat?
Waar kun je terecht als je geldproblemen hebt?
Het erkennen dat je daadwerkelijk geldproblemen hebt, is meestal de eerste stap. Daarna is het tijd om hulp in te schakelen. Maar waar kun je zelf terecht als je geldproblemen ervaart?
Als je te maken hebt met schulden, zijn er verschillende stappen die je kunt overwegen om je financiële situatie te verbeteren:
- Erken de situatie: De eerste stap is het erkennen van de schulden en het begrijpen van de omvang van het probleem. Wees eerlijk tegenover jezelf over je financiële situatie.
- Breng je financiën in kaart: Maak een overzicht van al je inkomsten, uitgaven en schulden. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie en waar eventuele aanpassingen mogelijk zijn. We geven toe dat het confronterend is, maar het heeft geen zin om bepaalde posten bewust niet te bekijken. Het komt uiteindelijk toch uit.
- Stel een budget op: Ontwikkel een realistisch budget dat je helpt om je financiën onder controle te houden. Prioriteer het afbetalen van schulden en zoek naar manieren om te besparen op onnodige uitgaven.
- Neem contact op met schuldeisers: Als je problemen hebt met het betalen van rekeningen, neem dan contact op met je schuldeisers. Leg de situatie uit en vraag of er mogelijkheden zijn voor betalingsregelingen of uitstel van betaling.
- Zoek professionele hulp: Overweeg om professionele hulp in te schakelen, zoals schuldhulpverlening van de gemeente. Zij kunnen je begeleiden bij het opstellen van een schuldsaneringsplan en onderhandelen met schuldeisers. Veel gemeenten hebben budgetcoaches en schuldhulpverleners beschikbaar. Budgetcoaches kijken naar jouw inkomsten, uitgaven en mogelijke besparingen. Schuldhulpverleners gaan nog een stap verder, omdat zij ook jouw schulden beheren en bemiddelen met schuldeisers. Toch kun je beter naar de gemeente gaan dan naar commerciële schuldhulpverleners. Alleen de gemeente kan ervoor zorgen dat na 3 jaar je restschuld wordt kwijtgescholden. En zij hebben het mandaat om pressiemiddelen in te zetten om schuldeisers over te halen om mee te werken.
- Voorkom verdere schulden: Stop met het maken van nieuwe schulden. Probeer alleen essentiële uitgaven te doen en vermijd impulsieve aankopen.
- Verken financiële regelingen: Informeer naar eventuele financiële regelingen, subsidies of toeslagen waar je mogelijk recht op hebt. Dit kan helpen om je inkomsten te verhogen.
- Werk aan financiële educatie: Vergroot je kennis over financiën en budgettering. Er zijn vaak gratis cursussen en hulpbronnen beschikbaar om je te helpen beter met geld om te gaan.
- Overweeg vrijwilligersorganisaties: Er zijn vrijwilligersorganisaties en stichtingen die mensen met schulden ondersteunen. Zij kunnen advies geven en emotionele steun bieden.
- Blijf gemotiveerd: Het oplossen van schulden kan tijd en inspanning vergen. Blijf gemotiveerd en zie elke positieve stap als vooruitgang naar financiële stabiliteit.
Onthoud dat het belangrijk is om tijdig hulp te zoeken en niet te aarzelen om professioneel advies in te winnen. Het doorbreken van het taboe rond schulden en het actief aanpakken van de situatie zijn cruciale stappen naar een gezondere financiële toekomst.
Website Geldfit
De website Geldfit.nl is ontwikkeld door de Stichting Nederlandse Schuldhulproute en onderhoudt contact met verschillende gemeenten, bedrijven en stichtingen. Hierdoor hebben ouderen, jongeren, particulieren en ondernemers de mogelijkheid om (indien gewenst anoniem) in contact te komen met bijvoorbeeld buddy’s en energiecoaches. Geldfit biedt niet alleen informatie over geldproblemen, maar ook concrete hulp.