Vlucht uitgevallen door slecht weer? Hier heb je recht op

Categories Geld & RechtPosted on
vlucht

Je bent er helemaal klaar voor! Je gaat op reis. Tenminste dat was de bedoeling maar slecht weer gooit roet in het eten. Door storm of sneeuw wordt je vlucht geschrapt door de luchtvaartmaatschappij. Daar sta je dan met je koffers op een overvolle luchthaven. Wat nu?

Wat kun je doen als je vlucht geannuleerd is?

Bij het annuleren van je vlucht is de luchtvaartmaatschappij verplicht om je verschillende opties aan te bieden. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een alternatieve vlucht naar je eindbestemming, afhankelijk van beschikbaarheid, of je kunt een vergelijkbare vlucht op een door jou gekozen dag selecteren. Als laatste optie is er de mogelijkheid tot een terugbetaling van het ticket, die binnen zeven dagen moet worden verwerkt. In het geval dat je gedwongen bent om vanaf een andere luchthaven te vertrekken, heb je ook recht op een transfer naar de oorspronkelijke luchthaven. De keuze tussen deze opties ligt bij jou.

Het weigeren van een voucher of nieuwe vlucht is je recht; je hebt het recht op terugbetaling. De luchtvaartmaatschappij is verplicht om je bij te staan en mag je niet doorverwijzen naar het reisbureau waar je mogelijk de boeking hebt gemaakt.

Er zijn uitzonderingen

Deze rechten zijn van toepassing wanneer je een individueel vliegticket hebt aangeschaft, of het nu rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij is of via een online reisbureau. Een essentiële vereiste is de aanwezigheid van de reserveringsbevestiging met een geldig reserveringsnummer en ticketnummer. Bovendien gelden deze rechten alleen als je vliegreis begint in een EU-land, IJsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland, of als de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog geregistreerd is in een van deze landen. Het laatste criterium is dat de annulering van je vlucht moet zijn uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappij.

In het geval van een geboekte pakketreis ligt de verantwoordelijkheid bij de touroperator. Zij dienen te zorgen voor passende bijstand. Wanneer je besluit het ticketbedrag terug te vragen, is het van groot belang om hier proactief zelf achteraan te gaan. Niet alle luchtvaartmaatschappijen bieden deze opties automatisch aan.

vlucht

Andere manieren

Al een terugbetaling aangevraagd, maar wordt hier niet op gereageerd? Geen nood, je kunt een claim indienen bij de zogeheten kantonrechter. Je hebt hier twee jaar de tijd voor, daarna vervalt je recht. Heb je betaald met een creditcard, dan kun je ook de creditcardmaatschappij vragen de betaling terug te draaien. Er zijn ook organisaties die je kunnen ondersteunen bij het terugvorderen van je geld, zoals bijvoorbeeld EUclaim en AirHelp. Deze organisaties brengen pas kosten in rekening nadat je daadwerkelijk het geld hebt teruggekregen. Het is belangrijk te weten dat hierbij rekening moet worden gehouden met ongeveer een derde van het terug te ontvangen bedrag als vergoeding.

Wat als je kiest voor een andere vlucht?

Wanneer je besluit te kiezen voor een andere vlucht, is de luchtvaartmaatschappij verplicht om je de eerstvolgende beschikbare vlucht aan te bieden, zelfs als deze wordt uitgevoerd door een andere maatschappij. Indien je maatschappij weigert om de boeking om te zetten, heb je het recht om zelf een vergelijkbare vlucht te boeken. De kosten hiervan kun je declareren bij de luchtvaartmaatschappij die verantwoordelijk is voor de geannuleerde vlucht.

Compensatie kan in sommige gevallen van toepassing zijn, zoals bij annuleringen door operationele redenen, zoals technische problemen, vliegtuigbeschadiging, stakingen of een tekort aan eigen personeel van de maatschappij. Bij onterechte weigering om in te stappen, heb je ook recht op schadevergoeding.

De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal kilometers dat je oorspronkelijk zou vliegen. Bij vluchten van meer dan 3.500 km en een vertraging van meer dan 4 uur bij aankomst geldt de maximale vergoeding van 600 euro. Voor vluchten tot 1.500 km bedraagt de vergoeding 250 euro. Het is belangrijk op te merken dat bij overmacht, zoals slechte weersomstandigheden (bijvoorbeeld de storm of sneeuw), geen recht op compensatie bestaat.

Vertraging door storm

Hoe zit het dan wanneer je vlucht door de storm is vertraagd? Een geannuleerde vlucht door slechte weersomstandigheden, waaronder een storm, valt zoals benoemd onder een buitengewone omstandigheid. Dit is een situatie waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft en daarom hebben passagiers geen recht op een vergoeding voor het tijdverlies. De luchtvaartmaatschappij heeft wèl een zorgplicht naar de passagiers. Bij vertraging vanaf twee uur extra wachttijd vanaf de oorspronkelijke vertrektijd, of bij annulering, heb je recht op deze ’verzorging’. Hieronder vallen eten en drinken en een overnachting als dit noodzakelijk is. Ook mag je mailen of telefoongesprekken voeren op kosten van de luchtvaartmaatschappij.