TijdslotSparen van de Rabobank. Wat is dat?

Categories Sparen & BesparenPosted on
tijdslotSparen

Waarschijnlijk uit vrees dat klanten hun spaargeld elders zullen onderbrengen voor een hogere rente, introduceerde Rabobank onlangs het  TijdslotSparen. Zo willen ze voorkomen dat mensen hun geld bijvoorbeeld op buitenlandse rekeningen zetten. Maar wat zijn de voordelen voor de spaarder?

Rabobank kondigde in 2023 een ‘andere manier’ van sparen aan. Het werd TijdslotSparen. Met een variabele rente tot 2,25 procent. Het was het antwoord van de bank op de kritiek dat ze slapend rijk wordt over de rug van haar spaarders, door ze een povere rente te geven. Het is echter de vraag wie er zit te wachten op TijdslotSparen.

Wat is TijdslotSparen?

Een spaarrekening waarbij je een opname minimaal 90 dagen vooruit plant. Tot die tijd blijft het bedrag dat je wilt opnemen op je rekening staan. Of anders gezegd: wanneer je spaargeld opneemt, krijg je dat pas na 90 dagen op je betaalrekening.  Daar staat dan een hogere variabele rente tegenover die je spaargeld beter laat renderen, zonder dat je het jarenlang moet vastzetten.

tijdslotsparen

Wat is het verschil met depositiesporen?

Bij depositosparen zet je jouw spaargeld voor een afgesproken periode vast tegen een vooraf bepaalde rente, variërend van enkele maanden tot maximaal 20 jaar. Met TijdslotSparen stort je geld zoals bij een normale spaarrekening, maar opnemen kan niet zomaar. Je plant je opname minimaal 90 dagen vooruit, waarna het op te nemen bedrag op je rekening blijft staan. Dit levert een hogere rente op van 2,25%, in vergelijking met de 1,7% rente op een reguliere (Rabo-)spaarekening voor tegoeden tot 20.000 euro.

Alternatieven voor de gewone rekening

Alternatieven zijn beschikbaar voor wie op zoek is naar de hoogste spaarrente. Bunq, een Nederlandse onlinebank, biedt bijvoorbeeld een rente van 2,46 procent op een rekening met directe opname. Buitenlandse rekeningen met vrij opneembaar tegoed bieden zelfs 2,75 procent rente, zonder beperkingen zoals een tijdslot. Vaak vallen ze onder garantiestelsels: bij faillissement krijg je tot honderdduizend euro per persoon terug.

Waarom introduceert Rabobank dan iets nieuws? Mogelijk uit vrees dat trouwe klanten elders hun spaargeld zullen onderbrengen. Zelfs de loyale klanten van grote Nederlandse banken (Rabobank, ING, ABN AMRO) merken op dat andere banken aantrekkelijkere rentetarieven bieden, terwijl zij met een bescheiden rendement worden afgescheept.

Nadeel van TijdslotSparen

Je kunt het geld ook niet opnemen als Rabobank besluit de rente te verlagen, want die vrijheid behoudt ze zich voor. Als je drie maanden niet aan je geld kunt komen, kun je beter kiezen voor een depositorekening. Met een veel hogere rente.