Natuurlijk wil je een huis kopen. Dat is duur, maar huren is dat ook. En je hebt een studieschuld. Die staat niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De bank en je hypotheekverstrekker zien dus niet niet, dat je die schuld hebt. Je kunt de schuld dus verzwijgen. Maar is dat verstandig? Het korte antwoord is natuurlijk… NEE! Er zitten nogal wat risico’s aan.
Geld lenen kost geld. Altijd!
Gratis geld bestaat niet. Geld lenen is dus nooit gratis. Ook al is de rente niet hoog. Ook een studieschuld kost je geld. Elke schuld kost je geld. De reden is simpel. Het is niet van jou en de eigenaar wil zijn of haar geld uiteindelijk terug.
De adder onder het gras
De belofte is dat de schuld niet geregistreerd wordt bij het BKR. Banken en je hypotheekadviseurs hebben daar dus geen zicht op. Dat klopt ook, maar er is een voorwaarde. Zij zien het misschien niet, maar je bent wel verplicht om je studieschuld te melden.
En wat als ik die studischuld niet doorgeef?
Dan hoor bij je de bij 40% andere hypotheek-aanvragers, die dat niet doen. Je krijgt daardoor een hogere hypotheek misschien. Je wilt het nu niet geloven, maar je liefde en jij kunnen om watvoor reden dan ook uit elkaar gaan. In principe hebben jullie Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat kan helpen om eventuele extra kosten te dekken. Maar! Heb je gelogen over je maandlasten, waaronder ook je studieschuld valt, dan staan ze niet meer voor je in.
Studieschuld verzwijgen is strafbaar
De hypotheekverstrekker vraagt je naar een studieschuld, maar kan niet controleren of je die hebt. Het staat je vrij om erover te liegen, maar dat is wel strafbaar. Je belandt niet snel voor een rechter, maar de gevolgen kunnen wel groot zijn. Je hebt namelijk Artikel 225 in het Wetboek van Strafrecht overtreden. Dat gaat over valsheid in geschrifte. Het risico is klein, maar de maximale straf is en celstraf van zes jaar of een boete van €83.000.
Wat is dan wel handig?
Ehm… Los die studieschuld zo snel mogelijk af. Het geeft je veel meer financiële ruimte. Je kunt eerder aflossen. Je kunt alles in een keer aflossen. DUO kan je daar goed over informeren.
En als ik gewoon niet aflos? Dan volgt toch kwijtschelding?
Nope. Nee. Absoluut niet automatisch. DUO kijkt eerst wel naar je financiële situatie. Als je op jonge leeftijd twee dagen werkt om op de kinderen te passen, dan scheldt DUO niets kwijt. Je had immers kansen genoeg om meer te werken en dus ook meer af te lossen. Je hebt misschien een partner? Dan wordt die wel door DUO gevonden, want er is sprake van een gezinsinkomen. Een tijdje werkloos? Dan verlengt DUO je aflosperiode met de periode waarin je geen baan had. Je moet echt heel erg diep in de problemen zitten als je voor kwijtschelding in aanmerking wilt komen.
Ga daar dus maar niet van uit.