Een modaal inkomen. Hoe hoog is dat?

Categories Inkomen & Vaste Lasten, Werk & OndernemenPosted on
modaal inkomen

Politici, en ook veel anderen, praten regelmatig over een ‘modaal inkomen’. Of over Jan Modaal. Wat of wie dat is, weten maar weinig mensen. Het is namelijk niet het gemiddelde inkomen in Nederland, zoals veel mensen denken.

Een modaal inkomen: niet hetzelfde als gemiddeld inkomen

Simpel gezegd… Een modaal salaris of inkomen is het meest voorkomende inkomen in Nederland. Het salaris dat de meeste Nederlanders verdienen. Dat is dus iets anders dan het gemiddelde inkomen. Je  zou het kunnen berekenen door alle inkomens in Nederland op te tellen en te delen door het aantal personen. Echter, dat geeft niet echt een representatief beeld van de werkelijke situatie. Een gemiddelde wordt sterk beinvloed door extremen aan de hoge èn aan de lage kant.

Een eenvoudig voorbeeld. Je verdient €10.000 per maand en je buurman verdient €2000 per maand. Gemiddeld verdienen jullie €6000 per maand, maar dat gemiddelde zegt helemaal niets over jullie situaties. In beide gevalllen is het gemiddelde bedrag niet representatief.

Staan modaal inkomen en gemiddeld gekomen helemaal los van elkaar? Nee, dat ook weer niet. Het Centraal Planbureau (CPB) berekent het modale inkomen op basis van het gemiddelde salaris. Het CPB berekent eerst het gemiddelde inkomen en stelt dan vast dat 79% daarvan een modaal inkomen is. Dat percentage is gebaseerd op basis van onderzoek uit het verleden.

Het modaal inkomen stijgt

Het modaal inkomen is de laatste tien jaar sterk gestegen. In 2012 was een modaal inkomen €33.000. In 2023 was dat gestegen naar €40.000. Het modaal inkomen voor 2024 wordt geschat op €44.000. Die bedragen zijn inclusief vakantiegeld. Dat lijkt allemaal leuk en aardig, maar alles is relatief. Wanneer je de inflatie over die jaren berekent, dan is het allemaal iets minder positief. De kosten voor levensonderhoud zijn in die periode namelijk ook flink hoger geworden. Als we kijken naar 2024 dan is het meest voorkomende inkomen, het modaal inkomen dus, €3395 bruto per maand. Dat is dan weer wel zonder vakantiegeld. In de praktijk mag je er, als je een fulltime baan hebt, dus zo’n 8% bij optellen.

Nou en? Waarom is er eigenlijk een modaal salaris?

Omdat het interessant is om te weten hoe je inkomen zich verhoudt tot anderen. Zit je erboven? Mooi! Zit je eronder? En ben je daar niet tevreden over? Dan kun je je afvragen waar dat aan ligt. Heb je bijscholing nodig? Misschien wil je naar een andere werkgever? Check dan wel wat de gemiddelde lonen zijn in een andere branche of sector, vergeleken met waar je nu werkt.

Gaat het modaal inkomen omhoog of omlaag?

In principe gaat het modaal inkomen elk jaar iets omhoog. We zeggen in principe, want uitzonderingen zijn er altijd. Sinds 1970 ging het een jaar later slechts twee keer omlaag. In 2005 en in 2013, zoals je ziet in onderstaande grafiek.

modaal inkomen
modaal inkomen

O ja… Zo komt Jan Modaal aan zijn naam

Je kunt het misschien zelf wel raden nu. Een modaal inkomen is het vaakst voorkomende inkomen in Nederland. En weinig verrassend… Jan is de meest voorkomende voornaam in Nederland. Daarna komen Peter, Hans, Rob en Henk. Dat zou het verhaal iets veranderd hebben, maar de uitkomst uiteraard niet.