De eerste pinbetaling in Nederland werd in 1985 door Neelie Smit-Kroes, toen minister van Verkeer en Waterstaat, verricht in een tankstation in Geldrop. Tegenwoordig zijn er nog veel andere manieren om elektronisch te betalen. Veel mensen vrezen, dat betalen en sparen op niet al te lange termijn volledig digitaal gaat. Is die angst terecht? Gaat contant geld verdwijnen?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daar een kort en helder antwoord op: nee! Dat heeft een aantal redenen:
- Contant geld vertegenwoordigt waarde
- Contant geld is betrouwbaar op echtheid te controleren
- Er is geen tussenkomst van derden nodig
Sterker nog. Contant geld is volgens de ECB het standaard betaalmiddel. Contactloos betalen en pinnen zijn de alternatieven ernaast.
Mag een winkelier contact geld weigeren?
Volgens Europese regels mag een winkelier contante betaling niet weigeren, tenzij koper en verkoper een ander betaalmiddel overeenkomen. Een affiche op de deur geeft een winkelier niet het recht om contant geld te weigeren. Daarvoor moet een geldige reden zijn. Zo’n reden kan zijn, dat het te riskant is een grote hoeveelheid contant op die plek te bewaren.
En de overheid dan?
De overheid mag al helemaal geen contant geld weigeren. De overheid levert essentiële diensten aan burgers. Zonder gegronde reden mag de overheid een contante betaling niet weigeren of beperken. Immers, dat zou afbreuk doen aan de status van wettig betaalmiddel van bankbiljetten en munten.
Wat zijn de functies en voordelen van contant geld?
- Het biedt vrijheid. De stroom kan uitvallen. Er is soms geen internet. Bankbiljetten en munten zijn de enige vorm van geld, waarmee je op wettige kunt betalen zonder tussenkomst van derden.
- Privacy. Het is een grondrecht om je privacy, gegevens en identiteit te beschermen als het gaat om financiële zaken. Contante transactie respecteren dat grondrecht.
- Inclusiviteit. Niet iedereen heeft (altijd en overal) toegang tot de digitale wereld. Voor die mensen is contant geld van cruciaal belang.
Nog wel even dit…
De Belastingdienst vindt het interessant om te weten hoeveel geld je contant in huis hebt en stelt er een maximum aan. Zit je daarboven? Dan betaal je daar belasting over.