Kleedgeld: hoeveel geef je je kind

Categories Wonen & FamiliePosted on
kleedgeld

Volgens het Nibud krijgt de helft van de scholieren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kleedgeld. Kleedgeld biedt een plezierige gelegenheid om financiële vaardigheden te ontwikkelen en vormt een belangrijke stap richting financiële zelfstandigheid. Het betrekt je kind op een verantwoordelijke manier bij de aanschaf van kleding en gaat doorgaans om aanzienlijk grotere bedragen dan zakgeld.

Waarom geef je kleedgeld?

Kinderen leren door zelf te doen. Kleedgeld is een leuke manier om kinderen te leren omgaan met geld.  Het grote voordeel voor jou is dat jij dan precies weet wat je kwijt bent aan kleding voor je kind.

Je kind leert:

  • Inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen
  • Omgaan met een budget
  • Zelfstandig keuzes maken
  • Geld opzij leggen voor een grotere aankoop

Vanaf welke leeftijd begin je?

Op de middelbare school, meestal vanaf 12 jaar, groeit de belangstelling voor kleding bij kinderen. Dit is een geschikt moment om met kleedgeld te beginnen. Ongeveer de helft van de kinderen tussen 12 en 18 jaar ontvangt kleedgeld, waarbij het percentage toeneemt tot 15 jaar. Naarmate jongeren ouder worden, daalt het percentage omdat sommige jongeren dan zelf geld verdienen met een bijbaantje.

kleedgeld

Hoeveel kleedgeld krijgt een kind?

Hoeveel je geeft, hangt af van je eigen inkomsten en wat je kind wel en niet zelf moet betalen. Volgens het Nibud ontvangen kinderen van 12 tot 18 jaar gemiddeld €50 kleedgeld per maand, een bedrag dat vrijwel gelijk is voor alle leeftijden. Onderzoek toont ook aan dat de totale kosten voor kleding voor een kind €56 per maand bedragen. Als je bijdraagt aan grotere uitgaven zoals een winterjas, schoenen en sportkleding, kun je overwegen om een lager bedrag te geven. Het is ook een optie om het bedrag jaarlijks te verhogen.

Afspraken maken

In de praktijk leidt het geven van kleedgeld vaak tot diverse discussies en dilemma’s. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

  • Hoe betaal je het bedrag? Een geschikte optie is om het op een bankrekening over te maken. Wanneer wordt het kleedgeld overgemaakt? Begin met eens per maand. Dat is voor kinderen een overzichtelijke periode en biedt de ruimte om fouten te maken.
  • Bespreek wat je kind van het kleedgeld moet aanschaffen. Moet het bijvoorbeeld ook zelf instaan voor schoenen, ondergoed en sportkleding? En hoe zit het met formele kleding voor speciale gelegenheden?
  • Houd je strikt aan de gemaakte afspraken. Het toegekende bedrag blijft hetzelfde; op is op.

Overleg met je kind over spaarmogelijkheden voor grotere aankopen zoals jassen en schoenen.

Bedenk dat kleedgeld niet bedoeld is als beloning of straf, maar als een leermiddel om verantwoord met geld om te gaan.