Natuurlijk wil je een huis kopen. Dat is duur, maar huren is dat ook. En je hebt een studieschuld. Die staat niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De bank en je hypotheekverstrekker zien dus niet niet, dat je die schuld hebt. Je kunt de schuld dus verzwijgen. Maar is dat verstandig? Het korte antwoord is natuurlijk… NEE! Er zitten nogal wat risico’s aan.
Continue reading “Een studieschuld verzwijgen om een huis te kopen. Hoe slim is dat?”Goedkoper boodschappen doen. Bespaartips in de supermarkt
Boodschappen zijn duur en iedere keer als ik in de winkel kom, lijkt het wel alsof ze de prijzen weer omhoog gegaan zijn. Boodschappen kunnen per maand een grote uitgavenpost zijn. Met wat kleine aanpassingen kun je hierop besparen. Goedkoper boodschappen doen? Wij delen onze tips.
Continue reading “Goedkoper boodschappen doen. Bespaartips in de supermarkt”Hogere rente voor je spaargeld in het buitenland
Als je de spaarrente die je bij je Nederlandse bank krijgt, vergelijkt met die in het buitenland, dan kun je behoorlijk schrikken. Gelukkig ben je vrij om te bankieren waar je wilt. We raden je wel aan om online eerst een aantal uit te zoeken en na te denken over hoeveel moeite je wilt doen. Continue reading “Hogere rente voor je spaargeld in het buitenland”
Autorijden is duur, maar het kan goedkoper
Autorijden kost veel geld. Je hebt te maken met maandelijkse kosten als verzekering en wegenbelasting, maar ook met variabele kosten als benzine en onderhoud. En om te kunnen autorijden, moet je nog je rijbewijs halen en een auto kopen.
Continue reading “Autorijden is duur, maar het kan goedkoper”Als je ex-partner de alimentatie niet betaalt
Het komt voor dat een ex-partner de alimentatie niet betaalt. Of slechts een deel. We leggen je uit wat je in die gevallen kunt doen. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) of een deurwaarder kan je misschien helpen. Het is wel belangrijk om vooraf te weten op hoeveel alimentatie je recht hebt en het is al even belangrijk dat u dat kunt bewijzen. Continue reading “Als je ex-partner de alimentatie niet betaalt”
Een telefoon met abonnement. Is dat een lening?
Als je een mobiel telefoonabonnement wilt afsluiten, inclusief een smartphone, voor een vast bedrag per maand… Is dat dan een lening? Het antwoord is ja. Gedurende de looptijd van je abonnement los je namelijk de kosten van de telefoon af. Continue reading “Een telefoon met abonnement. Is dat een lening?”
Dupe of origineel. Hoe weet je of parfum echt is?
Bij het woord ‘namaak’ denken velen direct aan nepkleding en -schoenen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat vervalste merkproducten een serieuze bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan nepmedicijnen, parfums of cosmetica waarbij tijdens de productie schadelijke stoffen worden gebruikt. Er ontbreekt toezicht op potentiële gezondheidsrisico’s.
Continue reading “Dupe of origineel. Hoe weet je of parfum echt is?”Geld verdienen met het vergroenen van je tuin
Het vergroenen van de tuin door tegels te vervangen door gras of door een regenton te plaatsen wordt steeds populairder. Echter, slechts weinigen beseffen dat het zelfs financiële voordelen kan opleveren. En dan hoef geen geldboom te planten om toch geld te kunnen verdienen met je tuin.
Continue reading “Geld verdienen met het vergroenen van je tuin”Besparen op je internetabonnement? Gebruik deze tips!
Alhoewel je het misschien niet zou verwachten is het zeker mogelijk om te besparen op je internetabonnement. En dat kan zelfs op verschillende manieren. Een groot voordeel hiervan is natuurlijk dat je minder geld hoeft uit te geven, terwijl de kwaliteit van je internetverbinding toch behouden blijft. Met andere woorden, de snelheid en stabiliteit van je verbinding zullen net zo goed zijn als bij je huidige contract. Hoe kun je dit bereiken? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen!
Continue reading “Besparen op je internetabonnement? Gebruik deze tips!”Waar kun je terecht bij geldproblemen?
Geldproblemen kunnen een grote rol spelen in je leven. Slapeloze nachten, angst om nog post te ontvangen en constant rekenen of je wel voldoende geld hebt om boodschappen te kunnen doen. Een kleine greep van alle dingen waar mensen met geldzorgen last van kunnen hebben.
Continue reading “Waar kun je terecht bij geldproblemen?”Geld lenen kost geld. Duh! Maar hoeveel?
Geld lenen kan handig zijn, maar het is belangrijk om het verantwoord te doen. Tijdelijk meer geld hebben is soms een oplossing. Dat geldt echter alleen als de aflossing in je budget past. Waar moet je rekening mee houden?
Hoeveel kan ik lenen?
Overweeg je een lening aan te vragen? Het verkrijgen van financiële ondersteuning brengt verplichtingen met zich mee. En die zijn vaak voor een langere termijn. Tijdens deze periode kunnen zich verschillende situaties voordoen: pensioen, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook kunnen je uitgaven stijgen, bijvoorbeeld door onderhoud aan je huis. Of door toenemende kosten voor schoolgaande kinderen. Is het dan nog steeds haalbaar om de lening af te betalen?
Voordat je geld leent, onderzoekt de kredietverstrekker of je de financiële lasten van een lening kunt dragen. Hiervoor moet je informatie te verstrekken over onder andere je inkomen, huishoudelijke situatie en woonlasten. Ook wordt gecontroleerd of je reeds andere lopende leningen hebt. Daarbij wordt het BKR wordt geraadpleegd.
Gedragscode Consumptief Krediet
Om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen door te hoge leningen, is er de Gedragscode Consumptief Krediet. Deze code hanteert de leennorm, het minimale bedrag dat een huishouden moet overhouden voor levensonderhoud.
De Gedragscode Consumptief Krediet bevat afspraken over verantwoorde kredietverlening, gebaseerd op cijfers van het Nibud. Het Nibud analyseert gemiddelde huishoudelijke uitgaven en minimale kosten. Zo wordt een basispakket aan benodigdheden vastgesteld, inclusief kosten voor wonen, kleding, voeding, verzekeringen en communicatie (telefoon, internet en tv).
Let op! Geld lenen kost geld
De bekende waarschuwing ‘Geld lenen kost geld’ is verplicht in reclame-uitingen voor alle vormen van krediet. Zo wordt duidelijk dat bepaalde aanbiedingen eigenlijk leningen zijn, bijvoorbeeld telefoonabonnementen of maandelijkse afbetalingen voor andere duurdere aankopen.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?
Het afsluiten van een lening lijkt eenvoudig, maar brengt altijd risico’s met zich mee. Door op bepaalde aspecten te letten, kun je verantwoord lenen en weet je wat je kunt verwachten.
Is geld lenen echt noodzakelijk?
Vraag je eerst af of een lening echt noodzakelijk is. Misschien is sparen voor de gewenste aankoop ook een optie. Lenen brengt extra kosten met zich mee vanwege de rente. Sparen is bovendien flexibeler en gemakkelijker, zonder verplichte aflossingen en met de vrijheid om geld opzij te zetten wanneer het jou uitkomt.
Past geld lenen binnen je budget?
Een lening kan een oplossing zijn, bijvoorbeeld als er dringende huisreparaties nodig zijn om duurdere reparaties te voorkomen. Denk dan wel altijd na of de lening binnen je budget past. Op de site van het Nibus staat een risicometer. Daarmee bepaal je gemakkelijk en snel of een lening wel in je huidige budget past.
Let ook hier op!
Bij het overwegen van een lening is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de looptijd van de lening niet langer is dan de levensduur van hetgeen je ermee financiert. Bijvoorbeeld, als je een auto aanschaft en deze vijf jaar gebruikt, moet je in staat zijn de lening binnen die vijf jaar af te lossen.
Laat je niet verleiden door de genoemde rente, maar beoordeel ook de aflossingsperiode, de maandelijkse kosten, en vooral de totale kosten van de lening. Bereken hierbij het totaalbedrag aan rente dat je betaalt. Voor een zorgvuldige vergelijking van leningen moet de aanbieder ook het jaarlijkse kostenpercentage vermelden, inclusief alle bijkomende kosten.
Het jaarlijkse kostenpercentage mag maximaal 14 procent zijn. Neem de tijd bij het kiezen van een lening en laat je niet onder druk zetten om ter plekke een contract te tekenen.
Soorten leningen
Leningen verschillen sterk in voorwaarden, looptijd, risico, en rentepercentage. Het is niet altijd duidelijk wanneer je leent. Rood staan bij de bank is ook een lening waarvoor je vaak een hoge rente betaalt.
Geld lenen met BKR-registratie
Alle leningen worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR biedt een overzicht van al je leningen. Dat geeft een nauwkeurig beeld van je financiële situatie. Een BKR-toetsing kan alleen plaatsvinden met jouw toestemming. Een BKR-registratie laat meerdere leningen zien: persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, creditcardlimieten, kopen op afbetaling, roodstandlimieten en betalingsachterstanden van de hypotheek.
Negatieve codering
Bij meer dan twee maanden betalingsachterstand meldt de geldverstrekker dit bij het BKR. Je krijgt dan een negatieve codering. Dit kan andere geldverstrekkers, banken, afschrikken bij het verstrekken van een nieuwe lening. De gegevens blijven vijf jaar geregistreerd, zelfs na het aflossen van de lening.
Geld lenen zonder BKR
In principe is het niet mogelijk om geld te lenen zonder BKR-registratie. Kredietverstrekkers zijn verplicht alle bedragen aan te melden bij het BKR. Kleinere bedragen onder de € 250 kunnen echter zonder BKR-registratie worden geleend.
Leningen die niet worden geregistreerd bij het BKR omvatten studieschulden (DUO), hypotheken, huurachterstanden, betalingsachterstanden bij energieleveranciers, zorgverzekeraars of de Belastingdienst, en leningen bij familie. Daar zit wel een adder onder het gras. Als je een hypotheek aanvraagt, ben je wel verplicht die te melden. Doe je dat niet en kom je in de problemen, dan zou je bijvoorbeeld je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verliezen.
Geld uitlenen aan anderen
Uitlenen van geld aan vrienden of familie brengt risico’s met zich mee. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken over terugbetaling, rente, en termijnen. Bij grote bedragen is het verstandig deze afspraken schriftelijk vast te leggen in een schuldbekentenis of notariële akte. Een schuldbekentenis bevat details zoals de datum, namen en adressen van beide partijen, het bedrag in cijfers en letters, termijnen van terugbetaling, en handtekeningen van beide partijen.
(bron: nibud)
Hoeveel energiecompensatie kun je verwachten van Noodfonds Energie?
Nu het energieplafond niet meer bestaat, maar de energierekening hoog blijft, komen veel huishoudens in de problemen. Gelukkig is er voor deze mensen het Noodfonds Energie. Ontdek of je in aanmerking komt voor energiecompensatie in 2024?
Continue reading “Hoeveel energiecompensatie kun je verwachten van Noodfonds Energie?”Wat is en doet het Bureau Krediet Registratie (BKR)?
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een Nederlandse organisatie, die zich bezighoudt met de registratie van kredietgegevens van consumenten. Het doel van het BKR is het voorkomen van overmatige schuldenlast.
Continue reading “Wat is en doet het Bureau Krediet Registratie (BKR)?”Wat gebeurt er als je een verkeersboete niet betaalt?
Heb jij ooit een verkeersboete gekregen? Dan zijn het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Dienst Wegverkeer (RDW) wellicht bekende instanties voor jou. Het ontvangen van een verkeersboete is al vervelend op zich, maar het kan nog problematischer worden als je niet tijdig betaalt. Wat zijn dan de gevolgen? En op welke manieren kun je dit voorkomen?
Continue reading “Wat gebeurt er als je een verkeersboete niet betaalt?”Hoe duur zijn de verkeersboetes in 2024
Vanaf maart 2024 zul je over het algemeen aanzienlijk meer moeten betalen voor verkeersovertredingen. De gemiddelde prijzen ten opzichte van 2023 zijn zelfs met wel 10% gestegen. De aanzienlijke verhoging van de boetes in 2024 is het resultaat van zowel een inflatiecorrectie als een beleidsmatige correctie. Deze prijsverhogingen voor verkeersboetes zijn bedoeld om bij te dragen aan het dichten van financiële tekorten in de begroting van het kabinet.
Continue reading “Hoe duur zijn de verkeersboetes in 2024”