Hoeveel contant geld mag ik thuis bewaren?

Categories Belasting & Toeslagen, Geld & Recht, Wonen & FamiliePosted on
contant geld

In Nederland is er geen wettelijk vastgesteld maximum voor de hoeveelheid contant geld die je in huis mag hebben. Echter, bedragen boven de € 596 moeten wel worden opgegeven bij de Belastingdienst. Als u een fiscale partner heeft, geldt dit voor bedragen boven € 1.192. Ook dient u de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft mee te tellen.

Is contant geld in huis verzekerd of niet?

Ja. Als je thuis geld bewaart, valt dit onder de dekking van uw inboedelverzekering. Je kunt de specifieke voorwaarden opvragen bij uw verzekeraar. Die kunnen per verzekeraar namelijk nogal verschillen. Bovendien zit hier een adder onder het gras. Niet iedereen geeft het exacte bedrag op bij de Belastingdienst. Als je daar aangeeft, dat je onder de grens van €596 blijft, dan kun je later niet bij de verzekering claimen dat er €10.000 onder je verbrande matras lag.

contant geld

Cadeaubonnen

Misschien krijg je voor een klusje dat je doet of voor je verjaardag regelmatig een cadeaubon. Ook zo’n bon wordt beschouwd als contant geld. Je kunt er immers iets mee kopen. Als je cadeaubonnen thuis hebt liggen, moet je ook de waarde hiervan meerekenen als deze samen met je contant geld het eerdergenoemde bedrag overschrijdt.

Een klein bedrag aan contant geld

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert om voor noodgevallen een klein bedrag thuis te bewaren. Als je meer geld wilt sparen, is het veiliger om dit op een bankrekening te doen. Je bent er dan zeker van, dat je geld veilig bewaard wordt èn verzekerd is. Bovendien krijgt u nog een beetje rente. Het is misschien niet veel, maar nog altijd meer dan wanneer u uw geld onder een matras of in een oude sok bewaart.

Heb je een fiscaal partner?

Als je samenwoont en jullie zijn fiscaal partners, dan mogen jullie het bedrag verdubbelen. Jullie mogen dan dus 1192 euro in huis hebben, zonder de verplichting om dat bij de Belastingdienst op te geven.

(rijksoverheid.nl)