Hoe vraag je op een goede manier om een salarisverhoging?

Categories Inkomen & Vaste Lasten, Werk & OndernemenPosted on
salarisverhoging

Het vragen om een hoger salaris kan soms moeilijk zijn en iets waar je best even over kunt piekeren. Het vragen om een salarisverhoging is een vaak voorkomende en belangrijke stap in een loopbaan. Hier zijn enkele algemene tips die nuttig kunnen zijn bij het overwegen van een salarisverhoging.

Voorbereiding is belangrijk

Wanneer je van plan bent om een hoger salaris te vragen en binnenkort een gesprek met je leidinggevende hebt, is een grondige voorbereiding essentieel. Begin met het zorgvuldig doornemen van je collectieve arbeidsovereenkomst (cao), waarin vaak staat beschreven wanneer je recht hebt op salarisverhoging. Werknemersrechten zoals deze mogen niet worden geschonden door je werkgever. Als er geen recht op salarisverhoging in je cao staat, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je meer waard bent dan je momenteel verdient, bijvoorbeeld als vergelijkbare collega’s met dezelfde functie meer verdienen. Doe dus grondig onderzoek en kom met concrete argumenten.

Evalueer eigen functioneren kritisch

Als je functie in de loop der jaren is veranderd, wellicht met extra taken en verantwoordelijkheden, kan dit betekenen dat je functie nu meer waard is geworden. Je zult je werkgever moeten vragen om een kritische blik op je functie te werpen en indien nodig aanpassingen aan de functieomschrijving door te voeren. Een daadwerkelijke verandering in je functieomschrijving kan betekenen dat je recht hebt op een hoger salaris.

salarisverhoging

Toon vastberadenheid

Een competente werkgever zal naar je luisteren en je verzoek serieus nemen. Helaas gebeurt dit niet altijd en kan hij of zij proberen je te overtuigen dat een verzoek om salarisverhoging ongepast is. Als je de vorige twee suggesties hebt gevolgd, is het nu cruciaal om zelfverzekerd en vastberaden te zijn. Laat je niet van de wijs brengen en ondersteun je verzoek om een hoger salaris met overtuigende argumenten.

Weet hoeveel salarisverhoging je wilt vragen

Wanneer het gesprek plaatsvindt, kan je werkgever enkele vragen voor je hebben. Dankzij jouw grondige voorbereiding heb je natuurlijk al de juiste antwoorden klaarliggen. Het is essentieel dat je kunt antwoorden op de vraag hoeveel salarisverhoging je precies wilt. Het is van belang dat je hier zelf al over hebt nagedacht en exact weet welk bedrag je in gedachten hebt voor je hogere salaris. Over het algemeen wordt geadviseerd om te streven naar een salarisverhoging tussen de 5 en 10 procent.