Hoe kun je aan het eind van het jaar geld besparen?

Categories Belasting & Toeslagen, Sparen & BesparenPosted on
geld besparen

Aan het eind van het jaar maken veel mensen de balans op van het jaar dat bijna om is. Wat ging er goed en wat was iets om snel te vergeten. Ook op financieel vlak is het verstandig om overzicht te houden. Wil je aan het eind van het jaar nog wat geld verdienen of besparen dan hebben wij deze handige tips voor je.

Hypotheek aflossen

Wanneer je je eigen vermogen wilt of moet verlagen in je box 3 dan is je hypotheek (deels) aflossen een goed idee. Je betaalt geen hypotheekrente meer aan de bank. Een mooi voordeel want die besparing is vaak hoger dan de renteopbrengsten van het spaargeld. Wil je weten hoeveel je kunt besparen: met deze rekenhulp bereken je zelf hoeveel je bespaart met aflossen. Gebruik de rekenhulp bij een aflossingsvrije, lineaire, of annuïteitenhypotheek. 

Betaal je eigenwoningrente vooruit

Heb je voor je huis de rente en kosten al vooruitbetaald of achteraf betaald in een bepaald jaar? Dan kan het zijn dat je in een ander jaar minder rente betaalt dan het eigenwoningforfait. Als dat het geval is en je hebt weinig of geen hypotheekschuld, dan heb je geen recht op belastingaftrek. Je moet namelijk de rente en kosten toewijzen aan het jaar waarin je ze daadwerkelijk hebt betaald om de aftrek correct te berekenen. Toch accepteren de meeste banken vooruitbetaling van de hypotheekrente niet meer vanwege de administratieve lasten. Maar heb je een familiebankrekening en valt de top van je inkomen volgend jaar in een lager belastingtarief, overweeg dan om aan het eind van het jaar de hypotheekrente over de eerste zes maanden vooruit te betalen. Betaal alleen de rente vooruit die betrekking heeft op de eerste zes maanden. Betaal je meer, dan wordt de aftrek alsnog beperkt. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie.

Geef geld uit

Doe vóór 1 januari een grote aankoop. Als je spaargeld onder de €57.000 (voor alleenstaanden) of €114.000 (voor stellen) blijft, hoef je hierover geen belasting te betalen. Boven dat bedrag ben je wel belasting verschuldigd. Dus wil je al heel lang een nieuwe fiets kopen of nieuwe meubels, dan is aan het eind van het jaar iets kopen misschien wel een goed idee.

Betaal schulden pas af na 1 januari

Wie op 1 januari een schuld heeft die hoger is dan €3400 (alleen) of €6800 (met partner), mag die aftrekken van het te belasten vermogen. Als je dus van plan bent om een schuld af te lossen en je kunt hiermee wachten tot volgend jaar, dan kan dat slim zijn. Dit voordeel geldt alleen wanneer je totale vermogen in box 3 (spaargeld en beleggingen) boven de vrijstellingsgrens van €57.000 of €114.000 uitkomt.

geld besparen

Aan goede doelen schenken

Denk eens aan goede doelen. Het ondersteunen van goede doelen is niet alleen nobel, maar kan ook fiscaal voordeel opleveren. Een eenmalige schenking aan een erkend goed doel is namelijk vrijgesteld van belasting. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van je inkomen: 1% van je totale inkomen is aftrekbaar, met een maximum van 10%. Als je een favoriet goed doel hebt, kun je aanzienlijk besparen door je gift voor minstens vijf jaar vast te leggen. Dan vervalt namelijk de drempel. Let wel op dat de belastingvrijstelling niet meer geldt voor contante giften.

Plan voor je pensioen

Het opbouwen van je eigen pensioen wordt steeds aantrekkelijker. Wanneer je dit doet via een lijfrente, kun je profiteren van belastingvoordeel. De inleg in een lijfrente is namelijk aftrekbaar, wat betekent dat je na de belastingaangifte volgend jaar een deel van de gestorte bedragen terugkrijgt. Het is wel belangrijk om te controleren of je voldoende jaarruimte hebt om te storten. Er zijn online tools beschikbaar om je persoonlijke jaarruimte te berekenen. In voorgaande jaren kon je de opgebouwde ruimte tot 7 jaar gebruiken, maar in 2023 is dat verlengd naar 10 jaar. Wie al pensioen opbouwt bij een werkgever, doet er misschien nog beter aan om via die werkgever extra pensioen op te bouwen in plaats van met een lijfrente. Je profiteert dan mogelijk meer van allerlei heffingskortingen, omdat je brutoloon omlaag gaat. Het voordeel kan variëren van 49,5% tot zelfs 56%, terwijl de besparing bij een lijfrente varieert van 43% tot 49,5%.

Help je kinderen

Ouders mogen hun kinderen belastingvrij schenken. Als het geld wordt gebruikt voor het kopen van een huis of een dure studie, is die vrijstelling nog een stuk hoger. Wel moet het kind op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Wie pas in de toekomst geld aan de kinderen wil achterlaten, kan ook een papieren schenking doen. Hiermee hoeven kinderen in de toekomst minder erfbelasting te betalen. Je doet hierbij een schenking aan een kind, maar die leent het bedrag in feite direct weer aan jou terug. In feite blijf je als ouder gewoon over het geld beschikken. Over de lening betaal je als ouder jaarlijks 6% rente aan het kind. Het geld krijgen de kinderen pas bij het overlijden van de ouder, maar omdat het om een schenking gaat, is die erfenis door die schuldbekentenis kleiner geworden. Op de site van de belastingdienst lees je hoeveel je kunt schenken.