Goedkoper boodschappen doen. Bespaartips in de supermarkt

Categories Sparen & BesparenPosted on
goedkoper boodschappen doen

Boodschappen zijn duur en iedere keer als ik in de winkel kom, lijkt het wel alsof ze de prijzen weer omhoog gegaan zijn. Boodschappen kunnen per maand een grote uitgavenpost zijn. Met wat kleine aanpassingen kun je hierop besparen. Goedkoper boodschappen doen? Wij delen onze tips.

Budget voor boodschappen

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen? Als je regelmatig in de supermarkt te vinden bent, is de kans groot dat je geen besef hebt van de maandelijkse uitgaven aan boodschappen. Een tientje bij het bakkertje, een twintigje in de supermarkt. Het lijkt allemaal niet zoveel, maar tel alles eens bij elkaar op. Neem eens de tijd om dit te berekenen met een rekenmachine of een budget-app. De uitkomst kan verrassend zijn of schrikbarend zijn. En kan zeker fungeren als een sterke motivatie om te beginnen met bezuinigen op je boodschappen.

Maar wat is het maximale bedrag dat je per maand en per week wilt besteden? Door jezelf een concreet budget te geven, daag je jezelf meer uit om daadwerkelijk besparingen door te voeren. Een kasboek bijhouden is misschien ook een goed idee.

Wat heb je in huis?

Om te beginnen kun je geld besparen door te weten wat je al in huis hebt? Zo voorkom je dat je het zoveelste potje peterselie in de kast zet. Want hoe vaak ben jij thuisgekomen uit de supermarkt om te ontdekken dat je hetzelfde product al had? Zonde. Hoewel het niet zo erg is als het om een pak pasta gaat (dat bederft immers niet), is het wel jammer als het om bederfelijke producten gaat. En 6 potjes peterselie heb je echt niet nodig.

Om deze reden is het handig om vóór je naar de supermarkt gaat even te controleren wat je nog in de koelkast en voorraadkast hebt liggen. Op die manier voorkom je dat je aan het einde van de week voedsel moet weggooien omdat het niet meer goed is. Wat je meteen kunt doen als je je boodschappenlijstje maakt, is een recept zoeken met de ingrediënten die je al in huis hebt.

Goedkoper boodschappen doen

Maak een planning

Stel een weekoverzicht op waarin je bepaalt wat je dagelijks eet, en plan dit voor een paar dagen of zelfs een hele week vooruit. Dit bespaart zowel tijd als geld. Doe wekelijks of op een vast moment je boodschappen, zodat je niet dagelijks naar de supermarkt hoeft te gaan en minder in de verleiding komt om extra’s te kopen. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken, dan kun je ook gaan preppen.

Waar haal je goedkope boodschappen?

Neem eens een kijkje in de folders van de nabijgelegen supermarkten, die vaak ook online beschikbaar zijn. Stel het weekmenu samen op basis van producten die op dat moment in de aanbieding zijn. Verder kun je het beste seizoensgroente eten. Verse sperziebonen in december lijkt misschien een goed idee, maar vaak zijn de boontjes enorm duur, zijn ze taaier en zitten ze vaak vol draden. Hier vind je de seizoenskalender.

Aanbiedingen kunnen aanzienlijke besparingen opleveren, maar alleen als je de producten ook daadwerkelijk in die hoeveelheid gebruikt. Wees dus voorzichtig om niet te veel (verse) boodschappen in te slaan enkel omdat ze in de aanbieding zijn. Anders loop je het risico dat je ze moet weggooien, en dat is zonde. Lang houdbare producten zoals koffie, wasmiddel, tandpasta of shampoo worden daarentegen altijd gebruikt en kun je gerust inslaan als het in de reclame is.

Pak de zelfscanner

De zelfscanner is werkelijk een revolutionaire vondst. Als je wilt besparen, is dit apparaat namelijk enorm handig. Het geeft niet alleen aan wanneer je een product in de aanbieding hebt gescand, maar biedt ook een duidelijk overzicht van je totale uitgaven aan boodschappen, zonder dat je met een rekenmachine door de winkel hoeft te gaan. Zelf schrik ik regelmatig van een prijs of een eindbedrag. Voor in naar de kassa ga, bekijk ik altijd even mijn lijstje en vraag ik me af of ik die chocoladerepen nu echt nodig heb.

Online boodschappen doen

Doe je boodschappen online. Maak je je zorgen over hoge bezorgkosten? Bij Picnic zijn de bezorgkosten gratis bij besteding boven 35 euro, en met een beetje zoekwerk kun je online ook aanbiedingen vinden voor gratis bezorging. En bij Jumbo bezorgen ze vaak gratis als je bepaalde producten bestelt. Het voordeel van online bestellen is dat je bespaart op benzine- en parkeerkosten en minder snel impulsieve aankopen doet. Vooral bij een wekelijkse bestelling en als je gevoelig bent voor spontane aankopen, kan dit aanzienlijk schelen.

Kant en klaar producten

Natuurlijk is het veel handiger om voorgesneden aardappelschijfjes, sla en roerbakgroenten te kopen in plaats van losse producten. Maar het levert zoveel besparing op. Bovendien blijft een hele krop sla veel langer vers, waardoor je minder snel iets hoeft weg te gooien.

Geen a-merken

Geef de budgetvariant een kans Dit is weer zo’n voor de hand liggende tip, maar het is er wel één die je serieus zou moeten overwegen om te besparen op boodschappen. Natuurlijk zijn er momenten waarop de A-merken als kwalitatiever en lekkerder worden beschouwd, maar dat is echt niet altijd het geval. Zelf proef ik geen verschil in huismerk rijst of een a-merk.

Nog wat tips

  • Wil je weten in welke supermarkt jij het goedkoopst uit bent? Op www.checkjebon.nl kun je je boodschappen invullen of een scan maken van je boodschappenlijst. De ‘calculator’ rekent precies uit wat jouw boodschappen je in de grootste supermarkten kosten. Kijk en vergelijk.
  • Kijk naar aanbiedingen, maar ook naar de kiloprijs. Dan kan blijken dat een aanbieding per kilo helemaal niet goedkoper is.
  • Op de markt zijn de prijzen soms lager. Dat kan gelden voor levensmiddelen, maar ook voor verzorgingsproducten, fietsspullen of diervoeding.
  • Doe geen boodschappen op een lege maag. Met trek is het een stuk aantrekkelijker om extraatjes in je boodschappenkar te doen.