Autorijden is duur, maar het kan goedkoper

Categories Sparen & BesparenPosted on
autorijden

Autorijden kost veel geld. Je hebt te maken met maandelijkse kosten als verzekering en wegenbelasting, maar ook met variabele kosten als benzine en onderhoud. En om te kunnen autorijden, moet je nog je rijbewijs halen en een auto kopen.

Wegenbelasting

Hoeveel wegenbelasting je betaalt, zoek je gemakkelijk op op de website van de Rijksdienst voor het Wegververkeer (RDW). Op die site kun je heel snel een kentekencheck doen. Twee factoren zijn vooral van belang: het soort brandstof dat je auto verbruikt en het gewicht. Heel in het algemeen… Een auto die rijdt op diesel is duurder dan een auto die rijdt op benzine. En hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Denk dus goed na over de vraag of je die grote, zware auto echt nodig hebt. Of is het alleen maar voor het comfort en kun je met een kleiner en lichter exemplaar net zo goed van A naar B?

Verzekering

Hoe hoger de dagwaarde, hoe duurder de verzekering. Het kan goedkoper zijn een wat oudere auto te kopen met een lagere dagwaarde. Je bespaart niet alleen op de aanschaf, maar ook op de verzekering. De kans dat je verzekeringsmaatschappij een hoog bedrag moet uitkeren als je een auto met een lage dagwaarde bezit, is een stuk minder groot. Dit is wel een beetje een gok, die je goed moet afwegen. Een oude en goedkopere auto is misschien weer duurder in onderhoud.

Belangrijk is ook de keuze voor een WA-verzekering of een All Risk-verzekering. Een WA-verzekering is wel goedkoper, maar als je geen geld hebt voor een andere auto als je eenmaal schade rijdt, kan een Allrisk-verzekering op termijn toch goedkoper zijn. Een exacte berekening daarvoor kunnen we niet maken. Je weet immers vooraf nooit of en wanneer er schade ontstaat en of het jouw eigen schuld is of niet.

Schadevrije jaren

Zonder schade rijden loont. Het maakt je verzekering goedkoper. Maar weet je dat je ook de schadevrije jaren van bijvoorbeeld je partner kunt gebruiken? Een verzekeraar ziet jou en je partner namelijk als één verzekeringnemer. Je kunt de tweede auto in het gezin op je eigen naam zetten en de verzekering op naam van je partner. Je bouwt dan schadevrije jaren op en profiteert van een lagere premie.

autorijden goedkoper

Claim niet elke schade

Je kunt een paaltje raken. De reparatie kost misschien €150. Je kunt dat claimen bij de verzekering. Als dat betekent, dat je schadevrije jaren kwijtraakt en je premie met bijvoorbeeld €20 per maand omhoog gaat… Dan ben je door de schade te claimen na acht maanden al duurder uit. Het kan dus gunstiger zijn om de schade uit eigen portemonnee te betalen.

Let goed op het verbruik

Vooral bezineauto’s worden steeds zuiniger. Vroeger lag het omslagpunt rond de 20.000 kilometer. Zat je daarboven, dan was een dieselauto waarschijnlijk goedkoper. Zo eenvoudig is het nu niet meer. Bij oudere benzineauto’s ligt het verbruik misschien op een liter per twaalf of dertien kilometer. Als je een beetje oplet (denk om je rijstijl!) rijd je nu met een benzineauto gemakkelijk zestien kilometer op een liter benzine. Vind je dat verschil klein? Dan rekenen we het voor en gaan uit van €2 per liter en het Nederlandse gemiddelde van 10.000 kilometer per jaar.

1/16 – 625 liter – €1350
1/13 – 769 liter – €1538

Tweehonderd per jaar bespaard dus, door zuiniger te rijden. En dat gaat met een nieuwere auto nu eenmaal gemakkelijker dan met een oude.

Het Nieuwe Rijden

Brandstofverbruik is een van de weinige dingen waar je direct invloed op hebt. Al jaren bestaat Het Nieuwe Rijden. In het kort komt het hierop neer.

 • Schakel eerder naar een hogere versnelling
 • Rij zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid
 • Rem niet steeds op het laatste moment, maar laat de auto uitrollen
 • Kijk vooruit en anticipeer
 • Zet de motor uit bij een korte stop
 • Controleer regelmatig de bandenspanning
 • Maak, als dat kan, gebruik van zaken als een toerenteller en cruise-control
 • Versnel vlot naar je kruissnelheid, zodat je snel de hoogste (en zuinigste) versnelling bereikt
goedkoop tanken

Tank op de juiste plaats

Als je langs de snelweg tankt, betaal je altijd de hoofdprijs. Vaak zijn er op een paar kilometer afstand wel onbemande tankstations waar de brandstof een stuk goedkoper is. Vaak is echter niet altijd. Probeer daarom je tankbeurt te plannen en gebruik tijdig je navigatie om te kijken of er een onbemand tankstation in de buurt is.

Moet ik elektrisch rijden?

Als het om de kosten gaat… Zeker niet. De aanschafprijs van een elektrische auto is veel hoger en de afschrijving dus ook. De lagere wegenbelasting en de lagere kosten per kilometer wegen daar op dit moment nog niet tegen op. Natuurlijk zijn er prima argumenten om wèl te kiezen voor een elektrische auto, maar die hebben niets met de kosten te maken. Stroomprijzen en benzineprijzen variëren, maar meestal betaal je voor honderd kilometer autorijden evenveel aan stroom als aan benzine.

Rijd niet

Dat is niet altijd mogelijk, maar als het kan…

 • Werk thuis
 • Ga met de fiets
 • Leen een auto

Een open deur… Vermijd boetes

Rijd dus niet te hard, niet door rood, niet met de telefoon in je hand. Parkeer op de juiste plaats en betaal parkeergeld als dat moet. Een boete is zonde van je geld en wat levert de overtreding je eigenlijk op?

Koop nooit een nieuwe auto

Als je geld wilt besparen, dan koop je geen nieuwe auto. Je rijdt de garage uit en een rondje om de kerk en hij is honderden of duizenden euro’s minder waard. Je koopt dus tweedehands als je geld je lief is. Dan nog is er een aantal zaken om op te letten.

 • Neem geen overhaast besluit en vergelijk prijzen
 • Controleer alle gegevens, zoals de onderhoudshistorie
 • Importeer een auto uit Duitsland zonder BPM (controleer wel de rest-BPM)