Dupe of origineel. Hoe weet je of parfum echt is?

Categories Geld & RechtPosted on

Bij het woord ‘namaak’ denken velen direct aan nepkleding en -schoenen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat vervalste merkproducten een serieuze bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan nepmedicijnen, parfums of cosmetica waarbij tijdens de productie schadelijke stoffen worden gebruikt. Er ontbreekt toezicht op potentiële gezondheidsrisico’s.

Welke parfum wordt het meest nagemaakt?

Parfum van populaire merken zoals bijvoorbeeld Dior, Armani, Chanel, Paco Rabanne, Versace, Armani Si, Chanel N°5, Nina Ricci, La Petite Robe van Guerlain, Burberry, Chloé en Diesel wordt vaak nagemaakt, maar ook in beslag genomen. Die geurtjes worden via verschillende kanalen verkocht: zowel in winkels en op straat, maar ook via sociale media of online verkoopplatformen.

Kun je nep parfum ook vinden in grote parfumerieën?

Dat is mogelijk, maar de kans is erg klein. In een parfumerie of warenhuis kun je in ieder geval het flesje goed bekijken. Als je iets verdachts opmerkt, kun je dat altijd melden aan de verkoper. Nep cosmetica zul je eerder tegenkomen op plaatsen waar je niet verwacht dat het wordt verkocht. Bijvoorbeeld in een elektronicawinkel.

Wees ook voorzichtig op rommelmarkten en ruilbeurzen, waar je het product niet meer kunt terugbrengen. Als je je cadeau op tweedehandssites, via sociale media, Vinted of eBay koopt, is het altijd verstandig om de klantbeoordelingen te bekijken. Controleer bij een online aankoop ook altijd of je de verkoper kunt identificeren. Heeft de verkoper een fysiek adres en is dat echt? Zijn de betalingsmogelijkheden veilig? Zijn er wettelijke mededelingen beschikbaar? Als dat zo is, lees ze dan zeker eens door.

parfum

Is namaak parfum veilig?

Wie dergelijke namaakparfums aanschaft, heeft geen enkele garantie over de kwaliteit of de inhoud van het product. Het kan schadelijke stoffen bevatten, vlekken veroorzaken op kleding of snel zijn geur verliezen.

Daarom is het verstandig om geen namaak te kopen. Het probleem van namaak blijft hardnekkig. Niet alleen is het illegaal, maar namaakproducten zijn doorgaans van inferieure kwaliteit en kunnen in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Denk aan de giftige stoffen in bepaalde nepparfums, kortsluiting door namaaksmartphones, of nog erger, speelgoed dat niet aan veiligheidsnormen voldoet en kinderen in gevaar brengt.

Bovendien kunnen vervalsingen ook een aanslag zijn op je portemonnee. Je geeft geld uit aan producten van lage kwaliteit zonder enige garantie, en er bestaat zelfs een risico dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet worden verzonden of door de douane worden onderschept.

Vijf tips om nepartikelen te herkennen

  1. Wees alert op buitengewoon goede deals of extreem lage prijzen voor producten die normaal gesproken erg duur zijn. Vertrouw op je gezonde verstand, want vaak zijn deze aanbiedingen nep.
  2. Controleer altijd bij online aankopen of je de verkoper kunt identificeren. Heeft de verkoper een echt fysiek adres? Zijn de betalingsmogelijkheden veilig? Zijn er wettelijke mededelingen beschikbaar? Als dat het geval is, lees ze dan grondig door.
  3. Zoek op het internet naar de ervaringen van andere gebruikers en beoordeel de reputatie van de website. Vraag jezelf af of de website eruitziet zoals je zou verwachten van een bekend merk en of het aangeboden product past bij het type website.
  4. Wees extra voorzichtig met aanbiedingen op ongewone verkoopkanalen of op sociale media, zoals Facebook, die vaak te mooi zijn om waar te zijn. Let op de aard van het product en de plaats van verkoop. Pas op voor dure smartphoneaccessoires die op straat worden verkocht of designerhandtassen die op sociale media worden geadverteerd. Geef de voorkeur aan bekende distributiekanalen en officiële websites.
  5. Als je een product in een winkel koopt, controleer dan de kwaliteit van het product en de verpakking. Let op eventuele gebreken in naden en logo’s, of op subtiele spelfouten op etiketten en verpakkingen. Controleer ook of het product dat je wilt kopen overeenkomt met het assortiment van de winkel.