Afdingen op artikelen? Zo doe je dat

Categories Sparen & BesparenPosted on
afdingen

Met Koningsdag staan er weer talloze oranjemarkten op het programma, maar ook worden in dorpen en steden regelmatig rommelmarkten georganiseerd. De kans om je onderhandelingsvaardigheden in de praktijk te brengen, aangezien het frequente online winkelen onze vaardigheden op dit gebied mogelijk heeft doen verslappen. Tijd voor enkele tips als je wilt afdingen.

Waarom zou je afdingen?

Je houdt ervan of je houdt er niet van. De een zal proberen van elk bedrag nog wat af te krijgen en weer een ander vindt het wel prima en trekt de portemonnee als de prijs bevalt. Maar of het nu op een vrijmarkt, bij een keukenleverancier, of bij een autohandelaar is, mensen die bedreven zijn in de kunst van het onderhandelen halen er vaak voordeel uit. Of je nu een paar, enkele honderden of zelfs duizenden euro’s van de prijs weet af te praten, het voelt als winst. In sommige culturen is afdingen een gebruikelijke praktijk bij het doen van aankopen. Het maakt deel uit van de lokale handelstraditie en wordt als normaal beschouwd.

Waar kun je afdingen in Nederland?

Bij afdingen is een goed inschattingsvermogen heel belangrijk. Wie probeert korting te krijgen op een pak melk in de supermarkt zal waarschijnlijk weinig succes hebben, maar op rommelmarkten en in elektronicazaken heeft u waarschijnlijk veel meer geluk. Ook in speciaalzaken die leegverkoop hebben of niet verbonden zijn aan een keten, zijn goede locaties om het te proberen.

Zorg dat je geïnformeerd bent

In het tijdperk van online winkelen is afdingen niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je weer eens oog in oog staat met een verkoper. Naast een platform om aankopen te doen, biedt het internet handige mogelijkheden om je vooraf te oriënteren op prijzen elders, vooral bij kostbare aanschaffen. Wanneer de verkoper opmerkt dat je goed op de hoogte bent, is hij mogelijk eerder geneigd tot onderhandelen. Hierdoor zal hij merken dat je serieus geïnteresseerd bent en dat er potentie is voor een succesvolle verkoop.

Beslis wat je maximumbedrag is

Of het nu gaat om een auto, witgoed in een showroom of een tweedehands kinderfiets op de Koningsmarkt: stel vooraf je budget vast. Natuurlijk zijn die verschillen groot. Je kunt je afvragen of het de moeite waard is om moeilijk te doen over twee euro bij een kind dat hoopt wat extra te verdienen op de vrijmarkt. Dat is natuurlijk heel wat anders dan wanneer het gaat om een nieuwe auto of keuken, vaak een investering van duizenden euro’s. Vaak is het dn raadzaam om vasttehouden aan je maximumprijs. Een verkoper kan wellicht de kosten van het rijklaar maken op zich nemen of extra accessoires toevoegen. Maar als het aankoopbedrag toch hoger uitvalt dan je had gepland, kan dat teleurstellend zijn. Als de prijs niet naar wens is, durf dan weg te lopen of vraag om extra bedenktijd.

Zoek een geschikt moment

Koopavonden zijn tegenwoordig lang niet meer zo druk als in het verleden. Hoewel dit minder bevorderlijk is voor de sfeer in een winkelgebied, kan het voor kopers voordelen hebben. Wanneer een winkel druk is, is een verkoper vaak minder geneigd om het onderhandelingsspel met jou aan te gaan. Dit geldt ook voor markten. Als er tien potentiële kopers staan, is de verkoper wellicht minder enthousiast om uitgebreid met jou te praten, terwijl hij in dezelfde tijd iets aan een ander had kunnen verkopen. Het is dus slim om de winkel binnen te gaan wanneer het rustig is, of wanneer er bij een kraam weinig mensen staan.

Wees brutaal, maar blijf aardig

Niet alleen brutale mensen hebben de halve wereld, ook vriendelijke mensen komen ver. Als je op een markt iets ziet dat je graag wilt hebben, toon dan niet meteen je enthousiasme. Dit geldt ook voor die specifieke tweedehands auto waar je oog op is gevallen. Als de verkoper merkt hoe graag je het wilt en dat je eigenlijk bereid bent de vraagprijs te betalen, is de kans kleiner dat hij zal toegeven op de prijs. Begin met een informeel gesprek, vraag naar de prijzen van andere producten en kom dan terloops uit bij hetgeen dat je graag wilt hebben. Kraak het item dat je wilt kopen niet af. Vooral op een rommelmarkt hebben de spullen vaak emotionele waarde voor de verkoper. Hier negatief over praten maakt je niet bepaald sympathiek, en dit kan de bereidheid om de prijs aan te passen verminderen. En waarom zou je iets willen kopen dat je niet mooi vindt?

Ga niet alleen afdingen

Als afdingen niet echt jouw ding is, of als je niet bedreven bent in het onderhandelingsspel, overweeg dan om iemand mee te nemen die daar wel ervaring in heeft. Een oom die bedreven is, een vriend zonder gêne, of een kennis die altijd opschept over hoe hij korting heeft weten te regelen tijdens verjaardagen – vraag die persoon om met je mee te gaan. Vooral bij grote uitgaven kan dit je aanzienlijke voordelen opleveren. Jij tevreden, een gezellig diner of een cadeautje voor je onderhandelingspartner, en een spaarrekening die wat voller blijft.

Roep niet meteen de prijs

Beschouw afdingen als een strategisch spel. De verkoper probeert jouw budget te peilen en inschattingen te maken over jouw onderhandelingsvaardigheden. Jij daarentegen probeert te ontdekken in hoeverre de verkoper bereid is de prijs te verlagen. Het is daarom verstandig om niet direct al je kaarten op tafel te leggen, vooral niet bij duurdere aankopen. Stel open vragen in plaats van meteen je kaarten te tonen. In plaats van te vragen om korting, kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de prijs aan de hoge kant vindt en vervolgens informeren naar mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld, als een keuken 10.000 euro kost, zou je niet meteen moeten zeggen dat je bereid bent 9000 euro te betalen, omdat de verkoper mogelijk ingestemd zou zijn met een prijs van 8000 euro.

Wees tevreden

Wanneer de verkoper meewerkend is, resulteert dit vaak in een prijs die lager is dan de oorspronkelijke vraagprijs. Echter, als je bod wordt geaccepteerd, of als je het tegenbod van de verkoper accepteert, is dat de overeenkomst. Probeer niet opnieuw te onderhandelen, aangezien dit vaak niet op prijs wordt gesteld. De meest bevredigende uitkomst is wanneer jij het gevoel hebt dat je een goede prijs hebt bedongen en de verkoper tevreden is met de gemaakte verkoop.