3 slimme stappen om direct te nemen zodra je salaris gestort is

Categories Inkomen & Vaste LastenPosted on
salaris

Het is begrijpelijk dat je jezelf wilt verwennen zodra je salaris binnenkomt. Echter, kleine uitgaven voor gadgets en kleding kunnen snel oplopen. Voor je het weet is het geld uitgegeven aan zaken zonder blijvende waarde. Daarom is het verstandig om direct na het ontvangen van je salaris deze drie stappen te nemen.

Overboeken naar je spaarrekening

Deze stap zag je waarschijnlijk al aankomen, maar we doelen op onmiddellijke actie zodra je salaris is gestort. Veel mensen betalen eerst hun rekeningen en overwegen dan pas hoeveel er overblijft om te sparen. Echter, slimme spaarders betalen zichzelf als eerste.

Hoewel het onvermijdelijk is om je rekeningen te betalen, blijft het vaak niet bij dat punt. Mensen voelen zich snel vrij met hun salaris en besluiten wellicht impulsief tot de aanschaf van nieuwe kleding of een afhaalmaaltijd. Sluis daarom direct een deel van je salaris door naar je spaarrekening.

Het budgetteren van je salaris

Misschien krijg je meteen jeuk bij het horen van het woord ‘budget’, maar geloof ons, het is zo slecht nog niet. Het betekent simpelweg dat je voor elke euro een bestemming bepaalt, inclusief ruimte voor plezierige dingen in het leven zoals een middagje terras of een etentje in je favoriete restaurant. Een budget hebben betekent niet automatisch dat je nooit meer sushi kunt bestellen of naar de bioscoop kunt, maar wel dat je vooraf hebt bedacht hoeveel je daar maandelijks aan wilt besteden.

Voor velen voelt dit juist bevrijdend: je geeft jezelf toestemming om leuke dingen te kopen van je salaris en voelt je niet schuldig als je weer eens iets op Bol.com bestelt. Als je geen zin hebt om hier zelf veel energie in te steken, kun je een budget-app downloaden. Zo kun je deze maand gemakkelijk zien hoeveel je in elke categorie uitgeeft en eenvoudig limieten instellen, inclusief herinneringen.

salaris

    Investeer in je eigen ontwikkeling

    Het is een verstandige zet om te investeren in je toekomstige zelf, en er zijn diverse manieren om dat te doen. Je kunt je geld laten groeien door te beleggen of door een passieve inkomstenbron te creëren. Daarnaast kun je ook direct in je persoonlijke groei investeren door een boeiend boek aan te schaffen of een cursus te volgen. Vaak denken we alleen aan onze huidige behoeften zodra het salaris binnenkomt. Daarom is het raadzaam om direct bij ontvangst van je salaris een bedrag te reserveren voor investeringen in je toekomstige zelf.